Mumble - jak poprawnie skonfigurować ?

Forum zagubionych i zdesperowanych ;) Twoje problemy rozwiążą profesjonalni sprzętowi i softwareowi wróżkowie :) Kłopoty ze sprzętem, systemem operacyjnym, jakaś grą ? to właśnie tu :)

Mumble - jak poprawnie skonfigurować ?

Postprzez Old_boy » 2 października 2008, o 09:40

Zainstalowałem mumble i próbuję go jakoś poustawiać. Główny problem to pogłos (echo) mojego głosu wracający ze sporym opóźnieniem (do 2sekund). Być może to kwestia sprzętowa - używam dość marnych słuchawek z mikrofonem, ale jak używam komunikacji głosowej w TF2 to raczej nie było problemów. Problem drugi - w trakcie gry, kiedy jest większa jatka, odgłosy gry (rakiety, minigun) zagłuszają głosy w mumble i niewiele słyszę.
Proszę więc o ewentualne wskazówki - jak to sensownie ustawić (w mumble i w opcjach TF2).
Z góry dzięki. Jak ktoś chce mnie odsyłać do faq mumble to niech sobie daruje... :wink:
Old_boy

Re: Mumble - jak poprawnie skonfigurować ?

Postprzez Master PL » 2 października 2008, o 10:15

Kwestia sprzetu raczej nie, bo pewnie nie masz tam zaintsalowanego auto echo ;] Byc moze ludzie slyszacy cie w glosnikach mieli akurat wlaczony mikrofon ;] W audio input masz napis cancel echo w prawym gornym rogu i mozesz go zaznaczyc ;]

Moje ustawienia kompresji to quality 10, complexity 4 i audio per packet 40 ;]
Audio processing noise supression -40db amplification 3,34

Audio output wyglada nastepujaco DJB 20ms, V 100%, OD 100. Reszty nie mam zaznaczonej

W lewym dolnym rogu konfiguracji mumble zaznacz expert config i wyswietli Ci sie overlay, w ktorym dowolnie bawisz sie rozmiarem, kolorem, a takze polozeniem czcionki. Przypomne tez, ze nalezy przycisku (najlepiej 3 klawisz myszy :D ) a nie automikrofonu ;]
Co do tych dzwiekow to ja proponuje sciszyc nieco w steamie dzwieki z gry, muzyki itp, zeby lepiej ludzi slyszec, ewentualnie zwiekszyc glosnosc w mumble.
No shit, Sherlock!
Master PL

Postprzez Old_boy » 2 października 2008, o 10:34

Master PL napisał(a):... Przypomne tez, ze nalezy przycisku (najlepiej 3 klawisz myszy :D ) a nie automikrofonu ;] ...

Dzięki za porady, wieczorem się pobawię w ustawienia. Tylko ten tekst powyżej - nie użyłes jakiegoś skrótu myślowego, bo ja nie bardzo rozumiem.

Edit : chodzi o wymuszoną aktywację własnego głosu przez jakiś klawisz ?
Old_boy

Postprzez Master PL » 2 października 2008, o 13:03

Przypomne tez, ze nalezy uzywac przycisku - no zjadlem uzywac :D
No shit, Sherlock!
Master PL

Postprzez prophet36 » 2 października 2008, o 16:43

Ja dodam, ze Overlay nie bedzie ci dzialal jak grasz w TF2 na directX 8 wymuszonym.
prophet36

Postprzez vosen » 2 października 2008, o 17:24

Ja dodam, ze mi Overlay dziala jak gram z directx 8 wymuszonym.
vosen
Moderator

Postprzez NJUq » 2 października 2008, o 17:49

lol :D
Old_Boy - z ta glosnoscia , to poprostu daj na full glosnosc sluchawek ( zakladam ze nie grasz na glosnikach :lol: ) , i w Tfie zmniejsz glosnosc gry.
NJUq

Postprzez Old_boy » 3 października 2008, o 09:13

OK, wczoraj się pobawiłem, jest lepiej, będzie jeszcze lepiej 8) .
Część opcji jest niedostępna z poziomu menu, trzeba uruchamiać kreatora. To dość upierdliwe, ale jeszcze kilka podejść powinno wystarczyć. Dzięki za pomoc.
Old_boy

Postprzez haRacz » 4 października 2008, o 21:46

@old - zaawansowane opcje masz jak wlaczysz normalne i na samym dole po lewej masz advanced czy cos takiego. Nie pamietam dawno nie widzialem mumbla na oczy.
@Prophet - overlay dziala jak wpierw wlaczasz mumble a potem TFa. Jak grasz i wlaczysz to go nie ma. No i ofkz trza miec overlay wlaczony w opcjach :P
haRacz

Postprzez Old_boy » 6 października 2008, o 11:42

@stranded - podziękował. :mrgreen:

@haracz - konfigurowałem już z poziomu advanced, nadal nie jestem w 100% zadowolony, ale teraz już da się grać.
Old_boy

Powrót do Mam kłopot !